Ameriški bajonet z nožnico
slika

Zbirka št.:        H22    

 

Tip:                 SPRINGFIELD M. 1873

 

Opis: železen tulni bajonet. Vitka ravna ost se oži proti konici in ima trikoten presek z ravnimi rebri in usločenimi ploskvami; ost pravokotno izhaja iz kolena okroglega preseka, ki je s tulom izdelan v enem kosu. Na bazi spodnje ploskve rezila je udarjen žig s črkama US, na sredini pod njima še manjša črka S. Valjast tul ima na zaključku navpično ovalno razširitev z utorom za merek puške. Utor se za njim razširi in s pravokotnim kolenom preide na levo stran tula. Ta se na tem mestu stopničasto zoži, puška pa je bila v tanjšem delu tula utrjena s pomično trakasto objemko z vijakom. Bajonet se je nasajal tako, da je potekal vzporedno vstran od osi puške.

 

Ohranjenost: rezilo skoraj nerabljeno; tul je deloma rjavo patiniran.

 

Mere: d. 53,2 cm; d. Rezila 45,5 cm; š. Rezila 2,0 cm; deb. Rezila 0,9 cm; v. Črk v žigu 0,3 cm; pr. Kolena 1,1 cm; d. Tula 7,5 cm; pr. Tula 2,1 cm, 2,2 cm; v. Ovalne razširitve 2,9 cm.

 

Opis: nožnica iz železne pločevine ima trikoten presek z zaobljenimi robovi, poševen zaključek z majhno okroglo odprtino ter ravno ustje. Na hrbtno stranico je z zakovico pritrjena vzmet za utrjevanje osti, ki na ustju prehaja v zavihek z zakovico za pritrditev obešalnika. Tesno prilegajoč obešalnik je izdelan iz temno rjavega usnja in ima ob strani polkrožno razširitev s sredinsko postavljeno okroglo medeninasto ploščo, iz katere izhaja trakast kavelj za obešanje na pas. Okrogla plošča ima privzdignjen osrednji del polja, v katerem so reliefno izpisani črki US, na usnje pa je pritrjena z zakovico z okroglo ploščato glavico.

 

Ohranjenost: temno rjavo patinirana nožnica je na spodnjem delu rahlo zvita zaradi udarca, obešalnik je nekoliko obrabljen.

 

Mere: d. 46,4 cm; š. 2,5 cm; deb. Pločevine 0,1 cm; d. Obešalnika 6,2 cm; š. 9,0 cm; pr. Plošče 4,5 cm; pr. Zakovice 1,6 cm; d. Kavlja 8 cm;

 

AKCESIJA: nakup zbirke Janeza Hartmana

 

 


Najbolj gledani

Kremenjača M 1789 Kremenjača M 1789
Revolverska karabinka, Colt Revolverska karabinka, Colt
Japonska karabinka Arisaka Japonska karabinka Arisaka

Zadnji vpogledi

AVSTRIJSKA PEHOTNA ČASTNIŠKA SABLJA M1861 AVSTRIJSKA PEHOTNA ČASTNIŠKA SABLJA M1861
AVSTRIJSKA PEHOTNA ČASTNIŠKA SABLJA M1850/1854 AVSTRIJSKA PEHOTNA ČASTNIŠKA SABLJA M1850/1854
Avstrijski revolver, Gasser     M 1870 Avstrijski revolver, Gasser M 1870