Vstopna stran Razstave
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Sabljanje. Veščina. Tradicija. Šport.

Spletna razstava Vojaškega muzeja Slovenske vojske z naslovom Sabljanje. Veščina. Tradicija. Šport je danes odprla svoja vrata. Verjamemo, da »klikanje« zbuja povsem drugačne občutke kot pa konkreten sprehod med vitrinami z razstavljenimi predmeti. Ponuja možnost, da si jo lahko ogleda neskončno število ljudi in spoznanje da se zaprašen muzejski svet ne zmore več upirati izzivom sodobnosti. Pa vendarle v njej ostaja ujet duh preteklosti.

avtorica razstave: Simona Pörš, VM SV

OGLED RAZSTAVE...
 
Boji za severno slovensko mejo in general Rudolf Maister
4. mitralješka četa39. pešpolka
4. mitralješka četa39. pešpolka

Razstava General Maister in borci za severno mejo osvetljuje slovensko zgodovino med začetkom prve svetovne vojne in plebiscitom na Koroškem. Poleg splošne predstavitve zgodovine tistega časa je pomemben del razstave posvečen generalu Maistru in drugim borcem - med njimi Franju Malgaju in Alfredu Lavriču, ki so se izkazali pri obrambi severne slovenske meje.

Avtor razstave: Albin Mikulič
Tekst: Albin Mikulič in Zvezdan Marković
Fotografije: Arhiv Muzeja narodne osvoboditve Maribor in Vojaškega muzeja Slovenske vojske

OGLED RAZSTAVE...
 
Vojna za samostojno Slovenijo 1991
28. junij 1991
28. junij 1991

Slovenci smo skozi zgodovino služili v različnih vojskah in skušali uresničiti sanje po samostojni državi v vseh skupnostih, v katerih smo živeli. Zgodovinske okoliščine so bile uresničitvi tisočletnega sna po samostojni slovenski državi naklonjene leta 1991. Dočakali smo svoje sanje.
Avtor razstave: Albin Mikulič
Fotografije: arhiv Vojaškega muzeja SV in Marjan Garbajs

OGLED RAZSTAVE...