Vstopna stran Novice in dogodki
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Spletna akcija Naprej v preteklost – Bivakiranje na terenu
Ponedeljek, 15. April 2024
Fotografija: Lenart Pupaher
Fotografija: Lenart Pupaher

Vojaški muzej Slovenske vojske ponovno sodeluje v akciji slovenskih muzejev »Naprej v preteklost«, ki tokrat poteka med 15. in 21. aprilom 2024. Ker je letos eden izmed ključnikov tudi pomladvmuzeju, vam predstavljamo opremo za bivakiranje na terenu. Pomlad je čas prebujanja narave in pozitivne energije. Čas lepšega vremena in daljšanje dni je tudi priložnost za različne oblike preživljanja prostega časa, med njimi tudi med Slovenci zelo priljubljenega taborjenja. Pripadniki Slovenske vojske pogosto svoje delovne dni preživljajo na terenskem usposabljanju in zato potrebujejo kvalitetno opremo. Nova oprema za bivakiranje na terenu je v Slovenski vojski v uporabi od leta 2021. Komplet opreme obsega artikle, ki vojaku nudijo učinkovito zaščito pred vremenskimi vplivi, sestavljajo pa ga bivak, zimska in letna spalna vreča, samonapihljiva spalna podloga ter šotorsko krilo. Bivak je namenjen bivanju na prostem in je izdelan iz vodoodbojne tkanine. Vanj se lahko namesti letna ali zimska spalna vreča, ki omogočata spanje pri temperaturi od 3 do -13 stopinj, vendar pa kombinacija obeh omogoča spanje tudi pri temperaturah do -20 stopinj. Spalni vreči sta napolnjeni s poliesterskim polnilom, ki uporabnika greje tudi, če je mokro. Šotorsko krilo iz najlona v velikosti 3 x 3 metre ne prepušča vode, premazano je z infrardečim premazom za zaščito pred pasivnimi nočnimi opazovalnimi napravami in ga je možno postaviti na več kot dvajset načinov.

 
Vojaški muzej Slovenske vojske odprl razstavo General Maister in boji za slovensko severno mejo
Četrtek, 11. April 2024
Fotografija: Carmen Kos
Fotografija: Carmen Kos

V sredo, 10. aprila, je v mariborski kadetnici potekalo odprtje razstave z naslovom General Maister in boji za slovensko severno mejo, avtorja kustosa mag. Gregorja Kastelica. Na odprtju so zbrane nagovorili poveljnik 72. brigade polkovnik Gregor Hafner, načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske podpolkovnik Marko Hlastec in avtor razstave kustos mag. Gregor Kastelic. Za kulturni del programa na odprtju je poskrbel trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske. Razstava je nastala v letu generala Rudolfa Maistra, letu 2024, ko zaznamujemo 150 letnico njegovega rojstva in 90 letnico njegove smrti. Obiskovalcu predstavi dogajanje med 1. svetovno vojno s poudarkom na polkih, v katerih so služili in se bojevali Slovenci, Majniško deklaracijo in deklaracijsko gibanje, lik generala Maistra in njegov pomen za slovenski narod, spomni pa tudi na dogodke v času nastanka Države SHS, prevratnega obdobja, bojev za slovensko severno mejo na Štajerskem in Koroškem ter Koroškega plebiscita. Ker pa Rudolf Maister ni bil le vojaška osebnost, ampak tudi vsestranska osebnost na področju kulture, ga predstavimo tudi kot pesnika, ljubiteljskega slikarja in bibliofila, ki je ustvaril bogato knjižnico, ki je danes na ogled v Univerzitetni knjižnici Maribor. Razstava bo na ogled do konca letošnjega leta. Vljudno vabljeni !

 
Vojaški Muzej odprl razstavo Nato 75/Slovenija 20
Četrtek, 4. April 2024

V avli Ministrstva za obrambo smo danes odprli priložnostno razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske z naslovom Nato 75/Slovenija 20, ki jo je pripravil kustos Lenart Pupaher. Slavnostni govornik na odprtju razstave je bil minister za obrambo Marjan Šarec. Razstava je nastala ob 75. obletnici ustanovitve zveze Nato in 20-letnici članstva Slovenije, obiskovalcem pa predstavlja ustanovitev, razvoj in širjenje Nata v preteklosti, strukturo zavezništva ter pomembne dejavnosti od leta 1949 do 2004. Kronološko so predstavljeni dejavnosti in prizadevanja Republike Slovenije za vstop v Nato od Resolucije o izhodiščih zasnove nacionalne varnosti leta 1993 do ratifikacijskih listin leta 2004. Predstavljene so tudi oblike sedanje slovenske vključenosti v Nato.