Vstopna stran Novice in dogodki
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Vojaški muzej Slovenske vojske prevzel tri primerke raketnega sistema zračne obrambe Roland II
Četrtek, 17. December 2020
Fotografija: mag. Matjaž Ravbar
Fotografija: mag. Matjaž Ravbar

Vojaški muzej slovenske vojske je prevzel tri primerke Raketnega sistema zračne obrambe Roland II. S tem je VMSV skladno s svojim poslanstvom ohranil pomembne eksponate, ki bodo na ogled postavljeni v Mariboru, Cerkljah ob Krki in v Pivki. Raketni sistem zračne obrambe Roland II je Slovenska vojska uporabljala od leta 2001. Takrat je iz Nemčije v Slovenijo prispela baterija s šestimi raketnimi sistemi, radarjem in ostalimi pripadajočimi elementi za delovanje sistema zračne obrambe. Sistem je lahko deloval v vseh vremenskih razmerah, podnevi in ponoči, zagotovljena je bila premičnost in učinkovit domet raket do višine 3500 metrov. Namenjen je bil za zaščito letališč, objektov velikega pomena in manjših območij. Leta 2013 je bil sistem zračne obrambe Roland II izvzet iz operativne uporabe Slovenske vojske.

 
Dan generala Rudolfa Maistra
Ponedeljek, 23. November 2020
Fotografija: Švod. Matjaž Česnik
Fotografija: Švod. Matjaž Česnik

Domovinsko društvo generala Maistra Maribor je na pročelju stavbe v bivši vojašnici v Melju pripravilo spominsko obeležje stotniku Edvardu Vaupotiču. Kot je v svojem nagovoru poudaril predsednik DGRM gospod Aleš Arih so tako počastili spomin na izjemnega domoljuba in odličnega častnika vojske generala Maistra.

Preberi več...
 
Pripadniki Vojaškega muzeja Slovenske vojske obeležili dan enote
Torek, 27. Oktober 2020
Fotografija: poročnik Franc Pleteršek
Fotografija: poročnik Franc Pleteršek

V ponedeljek, 26. oktobra, so se v Kadetnici zbrali pripadniki Vojaškega muzeja Slovenske vojske, da bi obeležili dan svoje enote. Načelnik VMSV brigadir Ernest Anželj je pohvalil kolektiv in izpostavil nekaj dosežkov v preteklem obdobju. Pripadnike muzeja je nagovoril tudi poveljnik Centra vojaških šol brigadir Milko Petek, ki je izrazil zadovoljstvo ob doseženih rezultatih izvedbe nalog in večji prepoznavnosti VMSV tudi izven SV. Ob dnevu enote je štabni vodnik Matjaž Česnik prejel medaljo za dolgoletno delo in dosežke v Vojaškem muzeju Slovenske vojske.